fbpx
tezina boce i kvalitet vina

Kakve veze ima težina boce sa kvalitetom vina?

VINSKI MIT #13: “Teška i masivna boca znači da je vino vrhunskog kvaliteta”.

Složićete se da nije slučajno da se vrata luksuznog automobila zatvaraju uz onaj prigušeni zvuk, a na jugiću se čuje BAAAM! Sa vinima je ipak malo drugačije, ali ne smemo da izostavimo psihiloški momenat. Psihologija je čudo, pogotovo kada je pakovanje različitih proizvoda u pitanju.

yugo protiv lamburdžinija
Svi znamo ko je pobedio u ovoj trci. www.lambopower.com

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Proizvode, generalno, možemo podeliti na one kod kojih veća težina odaje utisak kvaliteta i ekskluzive (kozmetika, parfemi, pakovanja i kutije…), kao i one kod kojih manja težina znači bolji kvalitet (određena odeća i obuća, mobilni telefoni…).
⠀⠀⠀⠀⠀
Vino, iz nekog razloga, spada u prvu kategoriju, barem u glavi prosečnog kupca.
⠀⠀⠀⠀
Činjenica je da TEŽINA utiče na PERCEPCIJU kvaliteta.

Vinari često veruju da je njihova kreacija posebna, kao i da standardna ambalaža nije prikladna. Zašto staviti svoje čedo u običan kombinezon kada zaslužuje najkvalitetniju brendiranu odeću?

Čini se da tokom protekle decenije tečni proizvodi sve više dolaze u težim bocama. Staklo je često debelo i masivno, viđamo raznorazne oblike, a čuvena rupa na dnu je sve veća i veća. Tehnički razlozi? Neki sugerišu da deblje staklo omogućava bolje starenje vina.

Ja u to ne verujem.

Mnoga od najcenjenijih svetskih vina dolaze u klasičnim bocama koje su izdržale test vremena i pokazale se kao adekvatne. Na kraju krajeva, kakve veze debljina stakla može da ima sa tečnošću koja je unutar (u idealnim uslovima čuvanja)? Ovaj trend sa “mišićavim bocama” mnogi kritikuju. Teško je raditi servis sa takvim bocama (konobari i somelijeri), često se ne uklapaju u standardne vinske police i regale (frižidere), potrebno je više resursa za proizvodnju i više goriva za transport (borci za očuvanje životne sredine).

Jedina boca vina koja zaista treba da bude teška iz tehničkih razloga je boca šampanjca, jer trpi veliki pritisak.

Važno je napomenuti da teške boce koštaju više od “normalnih”. Kada odaberete da za vino u ovim bocama date više novca, to ne znači da plaćate bolje vino. Troškovi ambalaže i pakovanja često mogu znatno da podignu cenu vina, a težina boce nikako ne može uticati na kvalitet vina.

Dakle, težina boce i kvalitet vina ne treba da vam budu vodilja. Kupujte vina u masivnim bocama samo ako ste sigurni da je unutra ono što vam se dopada.

Pozdrav od mene, podelite ovaj tekst sa nekim kome može da bude od koristi.

P.S. Ovde možete pročitati više o ostalim vinskim mitovima – Vinski mitovi.