fbpx
temperatura serviranja belih vina

Da li je važna temperatura serviranja belih vina?

VINSKI MIT #11: “Bela vina treba služiti što hladnija!” – Da li je važna temperatura serviranja belih vina?

Obzirom da ovaj tekst pišemo početkom jula meseca, leta gospodnjeg 2019. godine, kažu biće skoro 40 stepeni narednih par dana, što je idealno vreme za dobro rashlađeno, sveže belo vino. Ipak, moramo imati granicu kada je u pitanju hlađenje vina, a ispod ćete pročitati i zašto.

Ukoliko rashladimo vino na samo par stepeni, sve one arome u kojima uživamo će biti “ugušene”. Imaćemo ledenu osvežavajuću tečnost u čaši, ali bez onih karakteristika u kojima najviše uživamo kada govorimo o vinima. U tom slučaju, maltene nema razlike da li pijete vino, ledenu vodu ili limunadu.

Ako imate vino koje nije toliko dobro (vina nižeg kvaliteta iz masovne proizvodnje), u tom slučaju možete “pojačati hlađenje” i maskirati nedostatke koje to vino ima.

S druge strane, ako želite da uživate u prelepim aromama i kompleksnosti, morate biti oprezni i dozirati koliko će vremena vino provesti u kibli. U boljim restoranima ćete primeteti da će somelijer (konobar) s vremena na vreme vino vaditi i vraćati u kiblu kako bi kontrolisao i održavao temperaturu, a sve to radi vašeg potpunog užitka.

Dakle, sveža bela vina svakako treba da se piju hladna, ali nikako ne treba preterati i vino služiti na izuzetno niskim temperaturama jer ćete izgubiti aromatiku i biće vam potpuno svejedno da li je u čaši vino ili neka druga ledena tečnost.

Ako imate mogućnost da diktirate temperaturu (vinski frižider), onda gađajte nekih 8 do 10 stepeni i nemate brige. Ako nemate, pisali smo u ovom tekstu o nekim mogućnostima i načinima temperiranja vina u kućnim uslovima.

Saveti za hlađenje vina u kućnim uslovima

Šta bi bio iskren zaključak cele ove priče? Ukoliko volite da istražujete i ukoliko volite da izdvojite novac za ovaj užitak, temperatura serviranja belih vina je bitna. Za sveža bela vina možete ići na niže temperature, dok za punija  bela vina koja su odležavala u drvetu, temperatura treba da bude malo viša.

Uživajte i lep pozdrav od DDV ekipe.

P.S. Ovde možete pročitati više o ostalim vinskim mitovima – Vinski mitovi.