Hajde da odgonetnemo šta su to vinski kristali? Da budem iskren, desilo mi se barem deset puta da me neko od poznanika, prijatelja ili kolega pita nešto poput: “Otkud oni dijamanti u vinu?” “Kakvi su ovo kamenčići?” “Da nisu komadići stakla?” “Je l ovo znači da je vino pokvareno?”
Pre neki dan je stiglo pitanje i ovde na instagram stranici, pa hajde da napišem koju rečenicu na ovu temu.
Ako vam se desi da na čepu ili unutar boce pronađate nešto poput ovih malih kristala na slici iznad, budite bez brige. Sledi pojašnjenje.
Vinski kristali su zapravo soli vinske kiseline koje nose naziv – TARTARATI.
Sigurno se pitate kako se formiraju i zbog čega?
U grožđu postoje prirodne kiseline (jabučna, limunska, vinska). U ovom slučaju, nas interesuje vinska kiselina. Zašto? Kada je vino izloženo veoma niskoj temperaturi, vinska kiselina se pretvara u ove sitne kristale koji se najčešće talože na dnu čepa. Zanimljivo je da nakon formiranja, oni ne mogu da se istope i “vrate nazad” u vinsku kiselinu, već ostaju na čepu, a ponekad završe i u vinu.
Najveći problem nastaje kada se ljudi prvi put susretnu sa njima jer je logično da pomisle da sa vinom nešto nije u redu, da je pokvareno ili neispravno. Bitno je da znate da su ovi kristali bezopasni i da ne mogu da utiču na ukus vina. Čak i da ih progutate, nemate razloga za brigu. Neki proizvođači vina praktikuju određene tehnike koje sprečavaju formiranje ovih kristala. Neki drugi smatraju da je pojava kristala u njihovom vinu dokaz da je vino prirodno. Ono što je čest slučaj, jeste situacija u kojoj ljudi prehlade vina ili ih drže na veoma niskim temperaturama duži vremenski period. Tada dolazi do formiranja tartarata (vinskih kristala).
Zaključak: Vinski kristali (tartarati) su prirodna pojava, bezopasni su i ne mogu da utiču na miris i ukus vina.
Nadam se da vam se sviđa tekst, podelite ga sa nekim kome ovo može biti korisno.
Hvala na čitanju i lep vinski pozdrav.
Ovde možete pročitati više o najvećim vinskim mitovima – Vinski mitovi.
Ovde možete pročitati još neke zanimljive vinske priče – Vinske priče.