fbpx
saveti za hladjenje vina u kucnim uslovima

Saveti za hlađenje vina u kućnim uslovima

Jednostavni saveti za hlađenje vina kod kuće ili – “Kako da u kućnim uslovima procenim da li je vino dostiglo idealnu temperaturu?”

Pre nekoliko dana pisali smo o hlađenju belih vina i mitu da ona moraju da se služe što hladnija. Tom prilikom stiglo je nekoliko interesantnih pitanja (posetite rubriku Vaša pitanja za više ovakvih tekstova), a u ovoj objavi ćemo se potruditi da vam odgovorimo na najbolji mogući način.

Realno, retko ko ima vinski frižider. To uopšte nije mala investicija (link) za nekoga ko ne konzumira vina svakodnevno. Upravo iz tog razloga, kroz odgovor na pitanje iz objave, daćemo vam par saveta koji bi trebalo da vam olakšaju celu priču oko hlađenja vina.

Ključno pitanje je – kako proceniti temperaturu u frižideru na prvom mestu?

Malo smo mozgali, istraživali i naišli na potencijalno rešenje. Naime, postoje termometri za frižidere (ako nemate ove moderne frižidere koji prikazuju temperaturu), i cena im se kreće od 400 dinara za analogne, do 1200 dinara za digitalne. Tu je kraj glavobolji. Znate koja je temperatura u vašem frižideru, ostaje samo da odredite koliko dugo vino treba da stoji unutra.

Savet je da se namirnice čuvaju na 2-4 stepena, i većina frižidera bi trebala da bude na toj temperaturi, ako je to slučaj i kod vas, onda bela vina držite unutra 2-3 sata pre serviranja, a crvena do sat vremena. Ovo je gruba konstatacija i nešto što je meni OK, a jedino ćete na osnovu ličnog iskustva i malo treninga saznati pravu formulu.

Ako ipak zaboravite da vino ohladite na vreme, postoji i par prečica.

Jedna je zamrzivač (20-30 minuta), ali morate biti mnogo oprezni i ne smete zaboraviti na vino, jer ako se zaledi – “ode mast u propast”.

Druga, sigurnija opcija je kibla, led i voda. Napunite neku posudu oblika kofe u koju može da se smesti led, voda i boca (ili dve, tri) vašeg vina. Kombinacija leda i vode će brzo rashladiti vino, trebalo bi da za pola sata imate finu temperaturu. Koliko vode, koliko leda, procenićete sami i već nakon par ponavljanja usavršićete tehniku. A za još brži efekat hlađenja dodajte i neku kašiku soli jer će so sniziti temperaturu mržnjenja vode.

Nadamo se da će vam jednostavni saveti za hlađenje vina pomoći i olakšati pripremu vina tokom vrelih letnjih dana.

Šaljite i dalje vaša pitanja i nedoumice, rado ćemo pisati na teme koje vas interesuju!

Pozdrav od mene i DDV ekipe!