fbpx

Kako je nastala sabraž tehnika otvaranja šampanjaca?

Sigurno ste naleteli na neki smešan ili simpatičan video u kom situacija iz videa ispod nije ni približno slatka (ako se video ne prikazuje kliknite ovde).

Često boce lete, ispadaju, pucaju, a iako izgleda smešno, ova tehnika poznatija kao “sabraž” može biti i veoma opasna. Uostalom, otvaranje penušavih vina nije nimalo naivna stvar i morate obratiti pažnju na nekoliko bitnih stvari. Ako vas zanima koje su to stvari, napišite u komentaru, rado ćemo napisati par najvažnijih instrukcija.

U nastavku saznajte kako je nastala sabraž tehnika otvaranja šampanjaca.

Sabraž je tehnika otvaranja penušavih vina sabljom. Sablja se koristi za rezanje vrata boce na takav način da grlić boce biva “odsečen” zajedno sa čepom. Zanimljivo je da za ovaj poduhvat sablja uopšte ne mora da bude oštra. Napominjemo da ovo ne pokušavate kod kuće ukoliko nemate dovoljno iskustva!

Pitate se, verovatno, čemu ova egzibicija i ko se uopšte toga setio?

Priča počinje sa Napoleonovim ratovima koji su usledili nakon Francuske revolucije 1789.

Napoleon je preuzeo vlast u Francuskoj deset godina kasnije, stekao veliku moć i za nekoliko godina vodio je ratove širom evropskog kontinenta. Husari, laka konjica na brzim konjima, bili su simbol nepobedivosti Napoleonove vojske. Ovi raskošno obučeni mladi vojnici naoružavali su se karabinima, ali i oružjem koje je nama mnogo interesantnije – sabljama.

Legenda kaže da su ovim mladim vojnicima, koji su dolazili kući galopirajući na svojim konjima nakon velikih ratnih pobeda, građani bacali boce šampanjaca. Husari bi, jašući svoje konje, imali poteškoća sa otvaranjem kaveza omotanih folijom i izvlačenjem čepova. Veruje se da je jedan od Husara pronašao rešenje, a to je bio brzi zamah i potez kojim bi oštrica sablje “otkidala” vrat boce.  Kako legenda kaže, ubrzo je ovaj “trik” postao popularan među Husarima, a prenosio se kroz istoriju sve do danas.

Ova egzibicija je veoma popularna na instagramu i fejsu, najviše kao atrakcija i performans onoga ko želi da otvori penušavo vino na originalan i jedinstven način. Danas se čak proizvode i specijalne sablje koje se isključivo koriste za “sabraž”, a ljudi često plaćaju kurseve kako bi savladali ovu veštinu i usvojili tehniku.

Iako postoje još neke legende o tome kako je nastala sabraž tehnika otvaranja šampanjaca, veruje se da ona potiče upravo iz vremena vladavina Napoleona i njegovih vernih Husara.

Ako biste voleli još zanimljivih vinskih priča, podelite ovaj tekst sa nekim ko voli vina i pomozite nam da proširimo DDV zajednicu.

Pozdrav od mene i DDV ekipe.

P.S. Ovde možete pročitati više o najvećim vinskim mitovima – Vinski mitovi.