fbpx
najviši vinograd na svetu

Gde se nalazi najviši vinograd na svetu?

Verovali ili ne, najviši vinograd na svetu nalazi se u Kini! „Ginisova knjiga rekorda“ proglasila je i priznala vinograd “Pure Land & Super-high altitude vineyard” u okrugu Lasa na Tibetu, kao vinograd na najvišoj nadmorskoj visini na svetu.

Vinova loza posađena je na zavidnih 66,7 hektara tibetskog platoa na visini od 3.563,31 metara!

Predstavnik Rong Šun instituta, u čijem su vlasništvu ovi vinogradi, napominje da zapatiti lozu na ovoj visini nije bilo nimalo lako pošto se apsolutno nisu mogla koristiti znanja i iskustva vinogradarstva sa znatno manjih visina. Ipak, 2012. godine posađeno je ukupno 11 sorti grožđa koje bi potencijalno mogle dati rod u surovim tibetanskim uslovima među kojima su vidal i muskat, te bei bing, posebna lokalna sorta pogodna za proizvodnju ledenih vina.

Prednost ove lokacije je to što ima dosta sunca i mnogo manje opasnosti od štetočina, ali je lista potencijalnih problema mnogo veća: nagle promene temperature, sušna proleća, opekotine od sunca na vinovoj lozi, česte letnje oluje, mrazevi i peščane oluje zimi…

Ipak, uz sisteme za navodnjavanje i kasnije berbe, prevaziđeni su problemi i postoje planovi za širenje vinogradarskih površina i razvijanje vinskog turizma.

Ko je raspoložen za posetu tibetanskim vinogradima?

Btw, rekord za najviši vinograd na svetu je proglašen 27. septembra, 2018. godine, čime je vodeću poziciju na listi najviših vinograda izgubio Colomé Estate u Argentini, koji se nalazi na 3.111 metara nadmorske visine.

Pozdrav od mene i DDV ekipe!

Što bi jutjuberi rekli, bacite lajk, koment, šer i sbskrajb (u ovom slučaju follow na instagramu ili fejsu)

P.S. Ovde možete pročitati više o najvećim vinskim mitovima – Vinski mitovi.