fbpx
da li sampanjac treba sluziti samo u uskim casama

Da li šampanjac treba služiti samo u uskim čašama?

VINSKI MIT #12: “Šampanjac treba služiti samo u uskim čašama”

Ako vas muči ovo pitanje kada sa prijateljima ili poslovnim partnerima treba da podelite bocu penušavog vina, budite sigurni da je ovo MIT. Ne morate imati uske čaše za penušava vina da biste uživali u njima, već naprotiv. Saznajte više u nastavku.

Glavna prednost uskih (tzv. flute) čaša prilikom konzumacije penušavih vina jeste bolje formiranje i očuvanje mehurića. Zbog specifičnog i uzanog oblika, penušava vina i šampanjac će u uskim čašama imati najbolje formiranje mehurića. Ipak, ove čaše vam ne ostavljaju puno prostora za “hvatanje aromatike”. Uzak balon čaše i mali prostor za aeraciju neće dozvoliti da pokupite sve te fine mirise koje penušavo vino može da ponudi.

Do sada sam probao baš puno penušavih vina i šampanjaca, sigurno preko 200. Zaključio sam da mi te uske čaše najmanje odgovaraju, pogotovo ako su u pitanju neki odležali šampanjci i penušava vina.

Penušava vina konzumiram iz regularnih vinskih čaša koje imaju zapreminu 350 do 450ml (uglavnom je većina čaša u ovom rasponu). Možda neću imati savršene mehuriće “na oko”, ali zato uživam u aromatskoj kompleksnosti do maksimuma. Ima tu mnogo više filozofije i mnogo različitih mogućnosti (čitaj: različitih čaša), ali ovo je sasvim dovoljno za početak i uživanje u penušavim vinima.

To je moje iskustvo, a voleo bih da čujem šta vi kažete? Znam da me prate i profesionalci i oni koji tek ulaze u vinski svet, u tome i jeste čar ove DDV zajednice.

Apelujem da mi pišete i postavljate pitanja, a ako ne volite javne komentare, šaljite direktne poruke sa pitanjima i nedoumicama na instagramu ili facebook-u (može i na mejl). Rado ću vam odgovoriti i pomoći da se sigurnije i bolje osećate u svim situacijama.

Živeli!

P.S. Ovde možete pročitati više o ostalim vinskim mitovima – Vinski mitovi.