fbpx

9 neverovatnih vinskih zemalja!?

Ovo je 9 neverovatnih vinskih zemalja za koje verovatno niste ni znali da imaju vinograde. Vrlo zanimljiva tema, smem da se kladim da mnogi ne znaju ni kako izgledaju zastave ovih zemalja, a neke od njih imaju veoma dugu tradiciju vinogradarstva i vinarstva.

 

Liban

Liban je jedna od najstarijih vinskih regija na svetu. Stari Rimljani i Feničani su na ovim prostorima proizvodili vina pre više od 2000 godina. Gotovo sva proizvodnja usresređena je na dolinu koja nosi naziv Beka (Beqaa). Postoji nekoliko šatoa (vinarija), od kojih je najstariji Ksara sa tradicijom koja seže do 1857. godine. Još jedan poznati, možda i najpopularniji, proizvođač vina je šato Musar, čija su vina dostupna i u Srbiji preko uvoznika (amarone.rs).

 

Havaji

Na Havajima postoje dve vinarije. Prva je osnovana na manjem ostrvu Maui 1973. godine, a druga se nalazi na glavnom ostrvu i osnovana je 1986. godine. Pored vinogradarstva i vinarstva bave se i proizvodnjom voćnih vina.

 

Madagaskar

Vinovu lozu na Madagaskar doneli su francuski monasi u 19. veku. Sa ozbiljjnijom proizvodnjom počeli su tek nakon sticanja nezavisnosti 1960. godine. Zbog tropskih uslova samo je južni deo pogodan za uzgoj grožđa.

Indija

Razvoj vinarstva i vinogradarstva u Indiji počeo je tokom devedesetih. Postoji nekoliko ozbiljnijih proizvođača, a najveći je SULA vineyards. Ova vinarija je 2014. godine potpisala ugovor sa britanskom kompanijom M&S (Marks & Spencer) i za njih razvila posebnu liniju vina sa imenom “Dragulj Nasika”.

Etiopija

Verovali ili ne, grožđe se na prostrima današnje Etiopije gaji vekovima. Najstarija vinarija modernog doba je Amash, osnovana 1940. godine od strane dve porodice, jedne italijanske i jedne grčke. Zanimljivo je da je najveće tržište za etiopljanska vina Amerika (USA), jer tamo imaju veliku dijasporu.

Švedska

Proizvodnja grožđa i vina je bila misaona imenica za Šveđane, ali klimatske promene omogućile su grupi entuzijasta da posade prve vinograde. Klagshamn vinarija je svoju prvu komercijalnu berbu imala 2005. godine, a vinarija Hallakra je svoje prvo crveno vino plasirala 2008. godine.

Tahiti

Na ovom ostrvu postoji samo jedna vinarija, i za nju važi floskula da je “najudaljenija” vinarija na svetu jer je najbliže tržište Novi Zeland koji se nalazi na preko 3000 kilometara! Vinarija se zove “Vin de Tahiti” i proizvode oko 35000 boca godišnje. Bacite pogled na njihov interesantan sajt – vindetahiti.com

Japan

Iako je ova zemlja mnogo poznatija po sakeu i viskiju nego po vinima, Japan i te kako ima čime da se pohvali. Na primer, autohtona sorta Koshu je stara više od hiljadu godina, a veruje se da su je doneli budistički monasi čuvenim Putem Svile. Vinarija Grace (Grejs) je najpoznatija i nalazi se u regiji Yamanashi u kojoj ima preko 80 vinarija.

Kenija

Najpoznatija kenijska vinarija je Leleshwa, osnovana 1990. godine. Vinogradi se nalaze na par kilometara od ekvatora na visini od preko 2000 metara! Proizvode oko 150000 boca godišnje i samo mali deo izvoze van Kenije (ko bi rekao da se u Keniji piju vina!?). Najviše vina prodaju na domaćem tržištu i u luksuznim safari ložama.

 

Nadam se da vam se dopao tekst o 9 neverovatnih vinskih zemalja.

 

Što bi jutjuberi rekli, bacite lajk, koment, šer i sbskrajb (u ovom slučaju follow na instagramu ili fejsu)!

Ovde možete pročitati više o najvećim vinskim mitovima – Vinski mitovi.

Ovde možete pročitati još neke zanimljive vinske priče – Vinske priče.